komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Adventure Hub

4 tips om met de kaartlagen op komoot een betere route te plannen

Adventure Hub

4 tips om met de kaartlagen op komoot een betere route te plannen

4 tips om met de kaartlagen op komoot een betere route te plannen

13 maart 2024

Als je voor het eerst de routeplanner op komoot opent, krijg je de “standaard” komoot-kaart te zien.  Deze heeft alle normale kaartdingetjes, zoals wegen, bossen en water. Maar wist je dat je je routeplanning naar een hoger niveau kunt tillen door ervoor te kiezen om extra informatie op de kaart weer te laten geven?

Haal meer uit je routeplanning met deze 4 tips die je helpen de kaartfuncties op komoot optimaal te benutten.

1. Minder logistiek onderzoek nodig door Points of Interest aan de kaart toe te voegen

Fietsenmakers, openbaar vervoer, e-bike oplaadpunten (en meer). Door verschillende “Places of Interest” in te schakelen (tik op het zoekveld), maak je het plannen van avonturen makkelijker, omdat je deze plekken niet meer zelf hoeft op te zoeken. Activeer de voor jou belangrijke locaties om deze in een oogopslag te ontdekken en je route daar naadloos op af te stemmen.

2. Krijg een realistisch beeld van de omgeving (en controleer oude of afgelegen paden) met de Google satellietkaart

Sta je op het punt een tocht te plannen door een minder bekend gebied, of heb je gehoord dat je wandelroute door terrein loopt waar de kaarten niet altijd even betrouwbaar zijn? Neem dan zeker een kijkje op de Google satellietkaart in de planner. Dit zorgt er niet alleen voor dat je zeker weet dat de route (nog) bestaat*, maar biedt je ook een gedetailleerder beeld van de omgeving waar je avontuur je naartoe leidt.

*Komoot krijgt kaartgegevens van Open Street Map (OSM), een platform dat wordt gerund door vrijwilligers, dat het in zeldzame gevallen niet bij het juiste eind heeft (vooral in dunbevolkte gebieden). In dit artikel leggen we uit hoe de data van OSM invloed heeft op de routeplanning van komoot.

3. Gebruik Trail View om een route die aansluit op je vaardigheden en interesses te plannen

Trail View doet precies wat het belooft: gebruik deze feature om foto’s van de trails te zien - en dus geen mensen, gebouwen, honden of koeien, maar alleen trails. Gebruik deze functie om de trail te bekijken en te bepalen of die geschikt voor je is. 

Let op: Trail View is alleen beschikbaar als je een route plant op de website en je moet ingelogd zijn met je komoot-account om het te kunnen gebruiken.

4. Ga langs de mooiste plekken in een gebied door community Highlights te gebruiken

Als je de routeplanner voor het eerst opent zijn Highlights automatisch ingeschakeld. Dit zijn de rode stippen op de kaart die de favoriete plekken van de community weergeven en hun tips en adviezen om het beste uit deze locaties te halen. Vergeet niet om bij het uitstippelen van je volgende route een paar Highlights toe te voegen. Zo zorg je ervoor dat je langs de mooiste plekken komt!

/ Meer avonturen

/

Routeplanning & navigatie

Zo plan je in 5 stappen een lange-afstandsrit met komoot

/

Outdoorcultuur

In 110 dagen fietsend de wereld rond