komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Inspiratie
Bezienswaardigheden
Ivoorkust

Streekmuseum Péléforo Gbon Coulibaly in Korhogo

Inspiratie
Bezienswaardigheden
Ivoorkust

Streekmuseum Péléforo Gbon Coulibaly in Korhogo

Streekmuseum Péléforo Gbon Coulibaly in Korhogo

Mountainbike Highlight

Aanbevolen door 𝑻𝒓𝒂𝒗𝒆𝒍𝒆𝒓 🕊️

Bekijk de routes
  • Breng me hierheen
  • Wijziging voorstellen
loading

Locatie: Ivoorkust

Beste mountainbikeroutes naar Streekmuseum Péléforo Gbon Coulibaly in Korhogo
Tips
  • Exposities over de Senufo-cultuur en de geschiedenis van de traditionele heersende familie Poro sinds de 15e chef-kok van Korhogo, Péléforo Gbon Coulibaly. Hij zou een extreem lang leven hebben geleid, van ongeveer 1844 (er waren toen geen geboorteakten) tot 1962. Het museum, gehuisvest in het paleis dat hij in 1950 bouwde, is momenteel beperkt tot twee kamers op de begane grond, terwijl de rest van de De begane grond en tweede verdieping wachten op renovatie vanaf 2024. De ingang wordt geflankeerd door twee enorme Calao-sculpturen, een grote abstracte vogel met een even grote snavel die in zijn eigen buik is gebogen. De vleugels aan weerszijden zijn rechthoekig met kleine vierkantjes erin geprikt. Op elke schouder staan twee kleinere versies van de vogel en de vleugels zijn aan de achterkant versierd met figuren. De poten zijn licht gebogen, staan op een rond voetstuk en als staart van de vogel steekt een kleiner dier uit. Dit beeld is gemaakt van donker hout en soms versierd met pigment of modder.
    Volgens het geloof van Senufo was de neushoornvogel, samen met de schildpad, de krokodil, de kameleon en de slang, een van de eerste levende wezens voordat God de mens schiep. De lange fallische snavel die de gezwollen buik raakt, wat duidt op zwangerschap, vertegenwoordigt de dubbele krachten van de mannelijke en vrouwelijke componenten en symboliseert de noodzaak van beide om de continuïteit van de hele gemeenschap te verzekeren. Het beeld van deze vogel is ontleend aan de inheemse neushoornvogel met gele kop, waarvan de Senufo geloven dat hij de meester is van alle arrogante vogels en geassocieerd wordt met intellectuele kracht, een teken van de kennis die de oudsten hopen over te dragen aan de jonge ingewijden.
    Entree 500 / 1500 / 2000 FCFA voor lokale / West-Afrikaanse / internationale bezoekers, geopend van maandag t/m zaterdag van 9.00 - 12.30 uur en van 13.30 - 18.30 uur.
    Een traditionele houtbeeldhouwer op de binnenplaats exposeert en verkoopt zijn maskers en meer Sonoufo-objecten dan het museum.

    vertaald doorOrigineel tonen
    • 17 mei 2024

Goed op de hoogte? Log in om een tip voor andere avonturiers toe te voegen!

loading

Locatie: Ivoorkust

Weerbericht - Ivoorkust
loading