komoot
  • Routes
  • Routeplanner
  • Features
Adventure Hub

De kunst om je als een ui te kleden: de 4 lagen die je nodig hebt voor warme winteravonturen

Adventure Hub

De kunst om je als een ui te kleden: de 4 lagen die je nodig hebt voor warme winteravonturen

De kunst om je als een ui te kleden: de 4 lagen die je nodig hebt voor warme winteravonturen

10 januari 2024

De winter is aangebroken op het noordelijk halfrond. Als je een activiteit begint heb je het koud en pas na verloop van tijd krijg je het warmer. Tenzij je stopt om van het uitzicht te genieten. Of als de route uitvlakt. In dat geval genereer je niet genoeg lichaamswarmte meer door de inspanning en is je zweet nog niet opgedroogd. Door de wind voel je je alsof je een natte handdoek omgeslagen hebt en opeens heb je het heel erg koud.

Hoe vermijd je deze warm-koud-warm-ijskoude ervaring en kun je wel comfortabel naar buiten in de koudere maanden? De truc is je innerlijke ui naar buiten te laten komen, door je te kleden in LAGEN. Strategische lagen. Iedereen kent het Michelin-mannetje-gevoel – lekker warm, maar het bewegen van je armen en benen is lastig door alle kledinglagen die je aan hebt. Dit is niet de aanpak waar wij voor gaan.

Hoe werken die “strategische lagen” dan?

“Strategische lagen” is een term die we net hebben bedacht. Maar het komt erop neer dat om te vermijden dat je het tijdens je avontuur bloedheet* hebt, en dat je je armen niet meer kunt bewegen, je je laagjes goed moet plannen. Lees verder voor de theorie achter het strategisch gebruiken en combineren van kledinglagen in verschillende weersomstandigheden.

*Of nog erger, ijskoud nadat je in wanhoop alle warme lagen hebt uitgetrokken.

Sneldrogende basislaag

Doel: Je huid droog houden door zweet te absorberen.

Je basislaag zit het dichtst op je huid en wat je in de gaten moet houden is de vochtafvoer. In warm weer koelt het zweet op je huid je lichaam af, maar als het buiten al koud is, wil je niet nog meer afgekoeld worden terwijl het zweet verdampt. Materialen met goede vochtafvoer halen het zweet van je huid weg, voordat het proces van afkoeling kan beginnen.

Isolerende middenlaag

Doel: je lichaam warm houden door warmte vast te houden, terwijl je huid nog kan ademen (zodat je niet dat zweterige gevoel krijgt alsof je in een afvalzak draagt tijdens het sporten). 

Je middenlagen geven je het meeste flexibiliteit op het gebied van hoeveel lagen je toevoegt. Het aantal lagen hangt af van de dikte van elke laag, dit gaat van lichtgewicht t-shirts met lange mouwen, tot dikke donsjacks. Maar wat je precies gaat doen, speelt ook een belangrijke rol. Bij een langzame wandeling over vlak terrein genereer je bijvoorbeeld minder lichaamswarmte, dus heb je meer (en dikkere) lagen om je warm te houden. Veelgebruikte middenlagen zijn een thermoshirt met lange mouwen, een fleece, of een donsjack.

Water- en winddichte buitenlaag

Doel: jou beschermen tegen de koude-effecten van wind en regen.

Hoe goed je thermolagen ook zijn, ze zijn waardeloos als ze nat worden of als ze de wind doorlaten. De beste buitenlagen zijn waterdicht (in plaats van waterafstotend), terwijl ze ook nog een beetje ademend zijn. Ze moeten licht genoeg zijn om nog over een donsjack te kunnen dragen, zonder dat beperkt wordt in het bewegen (het Michelin man scenario dat we proberen te vermijden), en het moet nog warm genoeg zijn zelfs als je alle andere middenlagen hebt uitgetrokken en je alleen nog droog hoeft te blijven.

Muts, handschoenen en sokken

Doel: om je hoofd, handen en voeten warm te houden en kou door blootstelling aan koude lucht en oppervlakken te voorkomen.

Muts, handschoenen en sokken zijn het laatste onderdeel van je winterlaagjesstrategie. Behalve sokken zijn ze ook het makkelijkst om uit te trekken als je het wat te warm krijgt, of als je je hoofd of handen wilt afkoelen maar wel je bovenlijf warm wilt houden.

En dan nog dit over kledinglagen in de winter

De algemene regel is dat hoe duurder de kleren, hoe beter de verhouding van warmte tot gewicht wordt (goedkopere uitrusting is vaak wel net zo warm, maar ook zwaarder/dikker. Zoek ook naar tweedehands voor laagjes van betere kwaliteit voor minder geld). Dat gezegd hebbende, afhankelijk van waar je woont en wat voor activiteiten je doet, heb je niet per sé superdure en technische kleren nodig. Alleen door naar buiten te gaan en een paar winteravonturen te hebben kom je erachter hoeveel warmte jij persoonlijk nodig hebt.

Winteravonturen bieden je een wereld vol mogelijkheden om lol te hebben, maar ze bieden ook een paar uitdagingen. Door je te kleden als een ui (en die weer af te pellen), is warm blijven daar hopelijk geen meer van.

Illustraties door Tegan Philips. Bekijk hieronder nog een cartoon van Tegan’s over de winter:

In 5 stappen naar op Fika-geïnspireerde winteravonturen

Illustrations by Tegan Philips.

/ Meer avonturen

/

Tips & advies

Zo worden je avonturen nog beter met Collecties van komoot

/

Outdoorcultuur

Een fietsavontuur georganiseerd door vrouwen, voor vrouwen